Cunoscut si drept intestinul gros, colonul este ultima parte a sistemului nostru digestiv, organul care extrage apa din alimentele pe care corpul nu le poate procesa, retine reziduurile, mentine hidratarea organismului si absoarbe vitaminele. Cu atat de multe roluri, nu este de mirare ca este foarte important sa-l pastram sanatos si sa il protejam. De aceea, astazi, ti-am pregatit o lista de lucruri pe care trebuie sa le stii despre organul pe care atat de putini dintre noi il monitorizeaza.
1. Conform opiniilor medicale, colonul trimite foarte multi stimuli nervosi catre creier. Legatura dintre tractul nostru gastrointestinal si creier este evidenta, daca luam in considerare faptul ca anumite momente de emotie sau anxietate se manifesta prin dureri sau prin clasicul simptom al „fluturasilor” din stomac.
2. Datorita timpului lent de tranzit, substantelor hranitoare disponibile si PH-ului sau, colonul este, de departe, gazda celei mai mari densitati bacteriene din organism, ce are un potential de inmultire major.
3. Atunci cand vorbim de sanatatea colonului, dieta este foarte importanta. De aceea, pentru a preveni bolile si potentialele probleme trebuie sa ne asiguram ca ne mentinem flora intestinala sanatoasa si ca alimentele pe care le consumam nu contribuie la hranirea bacteriilor daunatoare. Mai mult, specialistii considera ca o dieta cu un continut scazut de grasimi saturate si carne rosie, bogata in fibre si intr-o selectie variata de fructe si legume crude reduce riscul de boli.
4. In ultimii ani, curele de detox ale colonului au devenit foarte populare in randul persoanelor care isi doresc sa traiasca sanatos. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca aceste tratamente miraculoase sunt agresive cu organele tale si ca, in majoritatea cazurilor, nu sunt recomandate de catre medic. Alternativele sanatoase sunt sa consumi fibre care vor contribui la curatarea naturala a organismului.
5. Diareea, constipatia si hemoroizii sunt semne ale unui colon nesanatos, asa ca, oricand primesti astfel de semnale de la organismul tau, nu ezita sa iti consulti medicul.
6. Prezent in special la femei, sindromul intestinului iritabil este o afectiune relativ comuna, care se manifesta prin dureri abdominale, balonari si constipatie. Pacientii pot deveni asimptomatici dupa un an, asa ca este indicat sa te prezinti la medic atunci cand detectezi simptome.
7. Anual, in Romania, 15.000 de pacienti sunt diagnosticati cu cancer de colon, iar 90% dintre cazuri apar dupa varsta de 50 de ani. Avand in vedere ca un polip se malignizeaza intr-un interval de 3-5 ani, iti recomandam ca, incepand cu varsta de 40-50 de ani, sa sporesti frecventa controalelor si sa te supui investigatiilor recomandate de medici. Daca este detectat la timp, cancerul de colon este curabil, asa ca putina atentie la momentul potrivit te va ajuta sa iti mentii starea de sanatate la standarde inalte.