Daca esti parinte, asociezi, cu siguranta, anotimpul rece cu zilele in care esti nevoit sa lipsesti de la serviciu pentru a-ti duce micutul la medic sau cu vacantele fortate, in care copilul nu poate merge la scoala fiindca se simte prea rau.
Iarna este perioada in care cei mici stau suparati in casa, cand nu pot bea apa si nu pot manca din cauza durerilor in gat. Atunci incidenta infectiilor respiratorii -faringite, amigdalite, otite medii acute- datorate streptococului beta-hemolitic grup A (Streptococcus pyogenes) si nu numai, creste simtitor, ameninand, in special, copiii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani. Acest segment reprezinta aproape 11% din numarul purtatorilor microbului.
Streptococul beta-hemolitic grup A se transmite cu usurinta prin stranut, tuse, secretii nazale sau chiar prin intrarea in contact cu obiecte contaminate (mobilier, jucarii, carti etc.), ceea ce inseamna ca, in colectivitatile scolare, rata sa de propagare este foarte mare.
Nu e de mirare ca scolile si gradinitele se transforma in adevarate focare de epidemii pentru copii si ca vizitele la medic devin o traditie de iarna respectata cu rigurozitate. Cu toate acestea, studiile clinice realizate demonstreaza ca tratamentele cu Streptococus salivarius K12, numit si Blis K12, componentul principal al suplimentelor orodispensabile Loroblis, ar putea fi solutia optima, pentru a preveni afectiunile faringiene recurente si afectiunile streptococice orale, si, implicit, salvarea familiilor care isi doresc sa se bucure impreuna de anotimpul rece. Ce este Blis K12? O tulpina bacteriana care se gaseste in cavitatea bucala si nazofaringiana, atunci cand suntem sanatosi, si care asigura protectia naturala a tractului repirator superior.
In special la copii, absenta Blis K12 creste cu pana la 200% sansele de imbolnavire cu streptococus beta-hemolific grup A.
Ce sustin cercetarile medicale? In prima parte a anului 2016, un studiu al Dr. Francesco di Piero de la Universitatea din Parma analiza rolul Blis K12 in controlul bolilor streptococice si al otitelor medii acute in randul copiilor din primul an de gradinita, demonstrand ca administrarea sa scade riscul imbolnavirii.
In cadrul studiului, 222 de copii au fost impartiti in 2 grupe egale: cea de tratament – care a primit Blis K12 – si cea de control – careia nu i s-a administrat substanta activa. In timpul perioadei de administrare de 6 luni, incidenta faringoamigdalitelor streptococice si a otitei medii acute a fost de aproximativ 16%, respectiv, 44%, in randul copiilor care primisera tratamentul, semnificativ mai mica decat in grupul copiilor netratatati, unde rata de imbolnavire a ajuns la 48%, respectiv 80%.
Mai mult, chiar si in primele 3 luni de la inceperea urmaririi rezultatelor, copiii care primisera tratamentul cu Blis K12 au inregistrat mai putine episoade de infectii streptococice si otite medii (15% si 12%), comparativ cu copiii carora li se administrase varianta placebo (26% si 36%). In timpul celor 3 luni de urmarire, incidenta bolilor streptococice si a otitelor medii a fost de 15% si 12% in randul pacientilor care primisera tratamentul, comparativ cu 26% ?i 36% in grupul celor netratati, demonstrand ca administrarea zilnica de Loroblis este asociata cu reducerea semnificativa a ratei de imbolnavire, inca de la intrarea in colectivitate.
Mai mult, o noua cercetare realizata de catre acelasi Dr. Francesco di Piero si publicata la sfarsitul lunii noiembrie 2016, sustine efectele de protectie ale Blis K12 in raport cu o serie de infectii streptococice si non-streptococice, chiar si dupa ce perioada de utilizare a suplimentului s-a incheiat.
Conform studiului, dupa tratamentul de 90 de zile si o monitorizare atenta timp de 9 luni de la incheierea administrarii, s-a constatat o reducere cu 90% a episoadelor de faringita streptococica la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani. De asemenea, micutii carora li s-a administrat Blis K12 au inregistrat un numar mai mic de traheite (95%), faringite virale (90%), rinite (89%), gripe (87%), laringite (98%), otite acute medii (100%) si stomatite (75%). Studiul Doctorului Francesco di Piero a fost realizat pe un esantion de 124 de copii de sex feminin si masculin, cu varste intre 3 si 10 ani.
Acestia au fost impartiti in 2 grupuri: cel de tratament – format din 48 de copii, care au suferit de faringita streptococica in anul anterior si care au primit tratament cu Blis K12- si cel de control – format din copii care nu au inregistrat episoade de faringita streptococica in anul anterior si care au primit tratament placebo.
Desi nu este prima data cand efectele benefice ale Loroblis sunt sustinute de cercetari, acesta este primul studiu clinic care demonstreaza ca rezultatele se mentin pe termen lung, chiar si dupa incetarea tratamentului. Cum ne ajuta aceste informatii?
Studiile mentionate confirma, din nou, eficienta pe termen mediu si lung a Loroblis, suplimentul ale carui comprimate orodispensabile contin Streptococcus salivarius K12. Destinat copiilor peste 3 ani si adultilor, Loroblis contribuie atat la preventia, cat si la combaterea infectiilor respiratorii cauzate de streptococul beta-hemolitic grup A, imbunatatind viata pacientilor atat in timpul, cat si post-tratament.