Comparandu-ne cu generatiile anterioare, in special cu bunicii nostri, multi dintre noi ajungem sa dam vina pentru actualele probleme de sanatate pe o serie de factori diferentiatori: nivelul tot mai mare de stres, stilul de viata agitat si alimentatia deficitara. Un studiu recent realizat de catre cercetatori de la universitatile americane Stanford, Harvard si Princeton sustine o parte a acestei ipoteze, aratand ca o dieta moderna, saraca in fibre contribuie la reducerea numarului microorganismelor benefice aflate la nivelul colonului uman, creand daune ireversibile si ereditare. Citeste in continuare, pentru a afla ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta si a familiei tale.
Nu este un secret ca dietele actuale includ un numar mare de grasimi si carbohidrati simpli, saraci in fibre, in defavoarea carbohidratilor complecsi, care se descompun la nivelul colonului, asa ca, pentru a evalua cum afecteaza fiecare dintre aceste diete organismul uman, cercetatorii au studiat evolutia microbiomului intestinal a 10 cobai. Astfel, timp de 6 saptamani, soarecii de laborator – extrem de asemanatori din punct de vedere al organismului, cu oamenii – au fost hraniti cu carbohidrati complecsi, bogati in fibre, iar, ulterior, au fost impartiti in doua grupe: una de control, care a primit aceeasi alimentatie bogata in fibre pe tot parcursul studiului si una careia i s-a redus drastic cantitatea de fibre ingerate. Desi, la inceput, structura microorganismelor benefice de la nivelul colonului era aceeasi pentru ambele grupe, in timp, cobaii care primeau mai putine fibre au inceput sa arate modificari ale microbiomului intestinal, acesta devenind tot mai sarac in microorganisme benefice. Chiar si dupa revenirea la o dieta bogata in fibre, acesti cobai au ramas diferiti fata de grupul de control, aratand ca alimentatia deficitara ne afecteaza corpul pe termen lung, chiar si dupa schimbarea obiceiurilor alimentare negative.
Mai mult, pentru a arata in ce masura schimbarea dietei a contribuit la reducerea microorganismelor benefice, studiul a masurat numarul unitatilor taxonomice din colon si a constatat ca, in cazul cobailor care au fost supusi modificarilor de regim, numarul lor a scazut cu 60% (de la 208 la 84), fata de doar 11% in cazul cobailor care nu inregistrasera modificari alimentare. Reluarea unei diete bogate in fibre a ajutat populatia de cobai testata sa recupereze din pierderea unitatilor taxonomice, aducand procentul la 33%, dar demonstrand, in acelasi timp, ca dietele sarace in fibre lasa cicatrici majore asupra microbiomului, care ne afecteaza atat pe noi, cat si pe generatiile viitoare.
Ce putem face, pentru a ne asigura ca ne mentinem sanatosi? Cercetatorii incurajeaza trecerea de la diete bogate in carbohidrati simpli, la cele bazate pe fibre si recomanda consumul de alimente precum anghinarele, avocado, fasolea, perele, broccoli, lintea etc. Cu toate acestea, in contextul stilului de viata actual, specialistii stiu ca este imposibil sa ne luam intreaga cantitate de fibre din alimentatie si, de aceea, recomanda suplimentele bazate pe fibre. Dintre acestea, Sinergin, prebioticul care imbina 10 grame de inulina si oligofructoza, este alegerea perfecta pentru persoanele care doresc sa isi mentina colonul fericit, iar greutatea si tensiunea arteriala sub control.