PATOLOGII
Diabetul Zaharat
Diabetul zaharat acopera o serie de afectiuni ce pornesc de la probleme legate de hormonul insulina. In mod normal, pancreasul, organul din spatele stomacului, elibereaza insulina pentru a ajuta organismul sa depoziteze si sa foloseasca zaharul si grasimile din mancarurile pe care le consumam. Astfel, diabetul se produce in urmatoarele situatii:
– cand pancreasul nu produce insulina;
– cand pancreasul produce prea putina insulina;
– cand organismul nu raspunde corect la insulina produsa, generand procesul de “rezistenta la insulina”.
Rolul insulinei in organism
Corpul uman este format din milioane de celule. Pentru a crea energie, aceste celule au nevoie de hrana intr-o forma foarte simpla. Cand mancam sau consumam bauturi, cea mai mare parte din alimentatia noastra este descompusa in zaharuri simple, cunoscute sub numele de “glucoza”. Ulterior, glucoza este transportata prin vasele de sange la celulele corpului, unde poate fi utilizata sa ofere energie corpului, ca acesta sa isi poata desfasura activitatile zilnice. Cantitatea de glucoza din vasele de sange este tinuta sub control de catre insulina pe care pancreasul o elimina in cantitati mici. Cand cantitatea de glucoza din sange se ridica la un anumit nivel, atunci pancreasul elimina insulina, trimitand mai multa glucoza catre celule. Acest fenomen face ca glucoza din sange sa scada. Pentru ca nivelul sau sa nu fie prea scazut, organismul emite semnale de foame si elimina glucoza din depozitele ficatului.
Pacientii diagnosticati cu diabet fie nu produc insulina, fie sunt rezistenti la insulina, ceea ce inseamna ca au un nivel mai mare de zahar, ce le circula prin sange, cauzandu-le glicemie ridicata. Prin definitie, diabetul presupune o glicemie de 126 de miligrame / decilitrul de sange sau mai mult, monitorizata dupa un post nocturn (in care pacientul nu consuma mancare).
Diabetul de tip 1 intervine atunci cand celulele producatoare de insulina din pancreas sunt distruse de catre sistemul imunitar. Persoanele cu diabet de tip 1 folosesc injectii cu insulina pentru a-si controla glicemia.
Diabetul de tip 2. Spre deosebire de diabetul de tip 1, pacientii de diabet de tip 2 produc insulina. Cu toate acestea, fie cantitatea secretata este prea mica, fie corpul lor este rezistent la insulina. De aceea, glucoza nu poate intra in celulele organismului. Diabetul de tip 2 este responsabil pentru orbire, amputari nontraumatice etc.
Simptome diabetului de tip 1:
– sete ridicata;
– foame ridicata;
– gura uscata;
– urinare frecventa;
– pierderi neasteptate in greutate;
– oboseala;
– vedere incetosata;
– episoade de respiratie ingreunata;
– pierderea constintei (rara).
Simptome diabetului de tip 2:
– refacerea lenta a taieturilor si ranilor;
– mancarimi ale pielii;
– candide;
– cresteri in greutate;
– amortiri ale mainilor si picioarelor sau senzatii de gadilare;
– impotenta sau disfunctii erectile;
Cum trebuie gestionat diabetul zaharat?
Diabetul nu poate fi vindecat, insa el poate fi tinut sub control, prin urmatoarele metode:
– mentinerea nivelului de zahar cat mai aproape de normal, echilibrand aportul de mancare cu medicatia si activitatea fizica.
– mentinerea nivelurilor de colesterol si trigliceride in limitele normale, evitand zaharurile si amidonul procesat, precum si prin reducerea grasimilor saturate si a colesterolului.
– controlarea presiunii sangelui, care nu ar trebui sa depaseasca 130/80.
– urmarea unei diete echilibrate.
– urmarea unui plan de exercitii fizice.
– urmarirea instructiunilor doctorului.
– monitorizarea glicemiei acasa