Selectează o Pagină

PATOLOGII

Crohn (boala).

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie nespecifica a tubului digestiv, localizata in special in intestinul subtire si gros, manifestandu-se prin diaree cronica la majoritatea pacientilor. Debutul Bolii Crohn are la baza factorul generic, astfel ca studiile arata ca 20% dintre persoanele cu boala Crohn au o ruda apropiata ce sufera de aceasta sau de colita ulcerativa. Desi ea poate afecta persoane de toate varstele,este mai frecventa la tinerii care au sub 30 de ani. Persoanele cu boala Crohn pot experimenta perioade simptomatice severe, urmate de perioade de remisiune clinica, ce dureaza saptamani sau ani.

Simptomele sale difera in functie de zona intestinului in care se manifesta afectiunea, iar, in general, includ:

– Diaree cronica, ce prezinta adesea sangerari sau mucus;

– Pierdere in greutate;

– Dureri abdominale;

– Senzatia aglomerarii de masa in abdomen;

– Sangerari anale.

– Alte simptome (dureri severe, febra, umflarea tractului gastrointestinal, perforarea intestinului)se pot dezvolta, in functie de complicatiile afectiunii.

Provenienta bolii Crohn este nesigura. Ea a fost considerata mult timp o boala autoimuna, insa studiile sugereaza ca inflamarea cronica nu se datoreaza sistemului imunitar, care ataca organismul, ci, mai degraba, ca pare a fi rezultatul faptului ca sistemul imunitar ataca bacteriile,virusurile sau mancarea din intestin, cauzand inflamarea sa.

Factorii care determina agravarea afectiunii includ:

– infectiile – inclusiv racelile comune;

– fumatul;

– anumite medicamente antiinflamatorii (cum sunt aspirina si ibuprofenul).

Tratament

Deocamdata nu exista un tratament curativ al bolii, insa exista tratamente ce controleaza simptomatologia si maresc perioada de remisiune, astfel ca majoritatea celor ce sufera de aceasta afectiune pot duce vieti normale. Tratamentul poate fi recomandat doar de catre medicul specialist.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop