NOUTATI
Modularea microbiomului intestinal
Tractul gastro-intestinal uman gazduieste o populatie mare de microorganisme, colonul fiind de departe gazda celei mai mari densitati bacteriene. Colonul prezinta un mediu favorabil pentru inmultirea bacteriilor, datorita timpului lent de tranzit, nutrientilor disponibili, precum si a ph-ului adecvat.

Chiar daca organismul, prin mecanisme naturale, mentine o stare de echilibru intre flora cu potential benefic si flora patogena, uneori situatia scapa de sub control, instalandu-se starea de disbioza intestinala (bacteriile „rele” se multiplica exagerat si devin dominante). Pentru a reinstaura echilibrul bacterian este nevoie de sustinerea dezvoltarii speciilor cu potential favorabil. In acest caz, literatura de specialitate mentioneaza 2 solutii: prebioticele si probioticele. Ce reprezinta ele dar si care este diferenta intre cele doua vom afla in cele ce urmeaza.
Prebioticele, ca si probioticele, sunt elemente importante atunci cand este vorba de sanatate.
Prebioticele sunt ingrediente alimentare non-digerabile, care ajung intacte in colon si au un impact benefic asupra gazdei, prin stimularea selectiva a activitatii si cresterii unui numar limitat de bacterii aflate in colon, imbunatatind astfel sanatatea gazdei. Chiar daca nu sunt digerate, prebioticele fermenteaza la nivelul colonului si se transforma in acizi grasi cu catena scurta, cel mai important fiind butiratul care constituie substrat preferential pentru flora benefica, practic sustinem inmultirea bacteriilor „bune”, asigurandu-le hrana necesara dezvoltarii.
Deoarece procesul de multiplicare este un mecanism fiziologic, este nevoie de timp pentru a se reinstaura starea de echilibru, iar studiile arata ca pentru a constata un efect bifidogen corespunzator ( de multiplicare a florei benefice de la 17 % la 82 %) este nevoie de o luna de administrare zilnica a 5 g inulina.
Inulinele, unele dintre cele mai cunoscute si studiate prebiotice, sunt un grup de oligozaharide ce contin fructoza. Ele apartin clasei de carbohidrati cunoscuta sub denumirea de fructani. Se gasesc in concentratie mare in special in radacinile de cicoare (Cichorium intybus) si sunt compuse in principal din unitati de fructoza cu o molecula de glucoza terminala, fiind o poliglucida nereducatoare.
Efectul bifidogen al prebioticelor actioneaza in urmatoarele directii:
– stimuleaza selectiv dezvoltarea Bifidobacteriilor si Lactobacililor in intestinul gros;
– produsii de fermentatie rezultati sunt acizii grasi cu catena scurta care scad ph-ul scaunului si astfel sunt favorizate scaune de consistenta mai moale si frecventa crescuta (preventia si tratamentul constipatiei )
– ph-ul acid contribuie la inhibarea dezvoltarii agentilor patogeni, promoveaza dezvoltarea bacteriilor favorabile si contribuie la integritatea celulelor epiteliale.
Prebioticele se gasesc in multe legume, fructe si cereale. Alimentele cu cel mai mare continut de prebiotice sunt: usturoiul, ceapa, papadia, sparanghelul, prazul, anghinare, bananele, hreanul si taratele de grau. Intrucat cantitatea de prebiotice continuta de aceste alimente este scazuta, pentru un efect bifidogen corespunzator (de multiplicare a florei benefice) este nevoie de suplimentarea dietei cu prebiotice, obtinute in urma unui extras standardizat care asigura un potential terapeutic controlat.
Probioticele sunt definite ca fiind „microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in doze optime, confera un beneficiu sanatatii organismului gazda”.
Probiotice inseamna „pentru viata” si sunt microorganisme vii, nepatogene, bacterii prietenoase (bune) care fac parte, in mod natural, din flora intestinala. Ele sunt izolate din flora unui individ sanatos, multiplicate in laborator in medii controlate si sunt disponibile sub diverse forme de prezentare si in in doze optime pentru a se obtine efectele scontate.
Probioticele sunt organisme care contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, la functionarea adecvata a sistemului de aparare a organismului si influenteaza pozitiv starea de sanatate.
Probioticele si prebioticele reprezinta cheia unei flore intestinale sanatoase.
Desi au denumiri asemanatoare, acestea indeplinesc functii diferite in organismul uman, de aceea este importanta recomandarea medicului si folosirea unui produs adecvat patologiei pacientului.