Selectează o Pagină

NOUTATI

 

Microbiota la pacientii cu diabet tip I

Publicat la 19-06-17

Daca, pana in prezent, s-a demonstrat implicarea microbiomului intestinal in numeroase patologii care afecteaza o mare parte din populatia globala, rolul protector al microbiotei intestinale in dezvoltarea diabetului de tip I este acum confirmat de o serie de cercetari care deschid noi oportunitati terapeutice.

Stim deja ca intestinele umane gazduiesc miliarde de bacterii care formeaza un ecosistem numit microbiota si care este proprie fiecarui individ. O echipa de cercetatori a demonstrat protectia asigurata de microbiota in aparitia diabetului zaharat de tip I in vivo, la soareci de laborator.

Diabetul de tip I este o boala autoimuna in care anumite celule ale sistemului imunitar ataca celulele beta ale pancreasului, producatoare de insulina, hormon vital care regleaza nivelul de glucoza din sange. Aceste celule sunt distruse in cazul in care ele sunt recunoscute de catre sistemul imunitar ca „non self”. Prin urmare, cercetatorii au presupus ca exista la oamenii sanatosi o substanta care protejeaza celulele beta.

O echipa de cercetare coordonata de Julien Diana, cercetator la INSERM 1 (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale), s-a ocupat de analiza moleculelor catelicidine, peptide antimicrobiene cunoscute pentru faptul ca regleaza sistemul imunitar in boli autoimune. Aceste catelicidine ar putea interveni in controlul diabetului de tip 1.

Cercetatorii au folosit doua tipuri de soareci de laborator: un lot sanatos si altul diabetic. Ei au observat ca celulele pancreatice ale soarecilor sanatosi produc catelicidine, in timp ce la soarecii diabetici acestea se produc intr-o cantitate mica. Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au injectat peptide antimicrobiene la soarecii bolnavi. „Injectarea de catelicidine controleaza inflamatia la nivelul pancreasului si, prin urmare, controleaza dezvoltarea diabetului autoimun la aceste animale de laborator”, sustin autorii studiului.

Sinteza catelicidinelor este stimulata de acizi grasi cu lant scurt, produsi de bacterii ale microbiotei. Productia scazuta a acestor peptide la soarecii diabetici poate fi asociata cu un dezechilibru al florei intestinale. Experimentele au confirmat ca soarecii bolnavi prezinta un deficit de acizi grasi cu lant scurt, comparativ cu soarecii sanatosi. Transferul unui esantion al microbiotei soarecilor sanatosi la soarecii bolnavi a dus la restabilirea unui nivel normal de catelicidine la acesti soareci de laborator. De asemenea, incidenta diabetului a scazut.

„Aceste cercetari sunt o dovada in plus a rolului incontestabil al microbiotei in bolile autoimune si, in mod particular, in controlul dezvoltarii diabetului autoimun”, sustin autorii studiului.

Potrivit literaturii de specialitate, un mecanism similar exista la om. Daca acest lucru se va confirma in studiile viitoare, se poate deschide calea pentru noi terapii in diabetul zaharat, din perspectiva modularii eficiente a microbiomului intestinal si a unui efect bifidogen corespunzator.

Articole recomandate

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop