Selectează o Pagină

NOUTATI

 

Microbiomul oral

Publicat la 19-06-17

Cavitatea bucala gazduieste un ecosistem microbian complex, cu o mare diversitate a speciilor bacteriene si cu particularitati de dezvoltare in functie de structura anatomica (buzele, dintii, limba, mucoasa jugala, palatul, saliva, crevasele gingivale), lucrarile protetice pe care se localizeaza (punti, proteze dentare) si de substratul nutritiv. Numeroasele specii bacteriene interactioneaza fie intr-un mod sinergic, ajutandu-se reciproc, creand mediul propice sau hrana necesara supravietuirii altora, fie antagonic – deoarece unele specii sunt in competitie cu altele pentru hrana si supravietuire. Cavitatea orala actioneaza ca o „poarta de acces” pentru restul corpului uman, de aceea este atat de importanta mentinerea unei stari de echilibru a microbiomului la nivelul cavitatii orale.

Microbiomul oral este compus din peste 700 de specii bacteriene, care contribuie la formarea biofilmului oral, o depunere moale si aderenta care se acumuleaza constant. Aceste bacterii se hranesc cu zaharuri si alimente prezente in cavitatea orala.

O flora bacteriana echilibrata contribuie la buna functionalitate a cavitatii orale, prin potentialul de a mentine sanatatea dintilor si a gingiilor, de a contracara numeroaselor agresiuni ale mediului si de a oferi suport in digerarea prealabila a alimentelor.

Halitoza sau halena (denumita in termeni populari si respiratie urat mirositoare) se poate dezvolta in urma suprapopularii cu bacterii patogene si indica un dezechilibru evident al microbiomului oral. Pentru a combate halitoza (dupa ce ne-am asigurat ca nu are cauza biologica) este necesara sustinerea dezvoltarii florei bacteriene orale cu potential benefic, care, prin multiplicare, va inhiba dezvoltarea agentilor patogeni, deoarece concureaza prin hrana si situs-uri de legare cu speciile patogene.

Flora orala evolueaza pe parcursul vietii, in functie de varsta, status hormonal, stres, dar si de multi factori externi. Flora orala poate fi dezechilibrata de:

– Igiena orala precara;

– Regimul alimentar cotidian;

– Consumul de alcool;

– Fumat;

– Anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, cancerul etc

– Antibiotice;

– Tratamentele ortodontice.

Majoritatea leziunilor orale sunt infectii oportuniste ceea ce inseamna ca sunt cauzate de bacterii comensale ale cavitatii orale, dar sunt prevenite de mecanismele proprii de aparare.

Aceste microorganisme pot induce infectii masive care sa compromita sanatatea generala si de asemenea, pot disemina la nivelul organismului daca barierele normale sunt afectate.

Mucoasa orala este o astfel de bariera care asigura aparare impotriva patogenilor. Secretia salivara este o a doua linie importanta de aparare. Afectarea mucoasei orale prin traume mecanice, procese infectioase sau disfunctia glandelor salivare cu afectarea functiei antimicrobiene si de lubrefiere a salivei (posibil ca rezultat al chimioterapiei, iradierii si medicatiei), deschide o poarta pentru patrunderea patogenilor in intreg organismul.

Mentinerea unui raport echilibrat intre speciile bacteriene cu potential benefic si speciile patogene aflate in cavitatea orala reprezinta o strategie de preventie a infectiilor de tract respirator superior (faringite, amigdalite, otite medii acute) precum si de preventie si tratament a afectiunilor inflamatorii orale (stomatite, gingivite, candidoze orale, halitoze).

Articole recomandate

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop