Selectează o Pagină

DICTIONAR MEDICAL

Ai un termen medical pe care nu-l cunosti? Consulta dictionarul nostru

Stii ce anume te intereseaza? Cauta in baza noastra de date!

A

alergie o reactie a organismului la o substanta (aliment, polen, praf etc.), care ii cauzeaza hipersensibilitate.
anaerob care necesita sau exista in absenta oxigenului liber.
atopie tendinta genetica de a dezvolta afectiuni alergice – astmul, dermatita atopica, rinita. Aceasta este adesea asociata cu reactiile de hipersensibilitate ale organismului la alergeni comuni, inhalati sau de natura alimentara.
autoimun care are legatura cu o boala cauzata de anticorpi si limfocite produse pentru a combatel substantele naturale prezente in organism.

 

B

bacterie un membru al unui grup de microorganisme unicelulare, care au pereti celulari, dar nu au nucleu organizat. Unele bacterii pot cauza boli.

 

 

C

colon componenta anatomica a intestinului gros aflata intre cecum si rect. Este format din trei portiuni: ascendent, transvers si descendent. La nivelul sau, se formeaza bolul fecal (prin procese de fermentatie, absorbtie apa si nutrienti), ce urmeaza a fi eliminat.
constipatie tulburare a sistemului digestiv, ce se manifesta prin intarzierea cu peste 72 de ore a scaunului. Persistenta intarzierii scaunului duce la constipatie cronica. Pentru mai multe detalii despre constipatie, accesati (link catre pagina de Patologie)
constipatie cronica situatie in care intarzierea scaunului persista.

 

 

E

eubioza Desfasurare optima a mecanismelor vietii.

 

F

flora saprofita endogena microorganism care se dezvolta in interiorul unui tesut strain si care se hraneste cu substante organice aflate in descompunere.
flora zaharolitica microorganisme ce fac parte din flora saprofita endogena si au capacitatea de a fermenta zaharurile.

 

 

G

germen Formatiune – corpuscul, samanta – initiala in dezvoltarea fiintelor vii.

 

I

imun rezistent la o anumita infectie sau toxina, datorata prezentei unor anticorpi specifici sau a unor celule albe sensibile de sange.
insulina hormon produs in pancreas, care regleaza cantitatea de glucoza din sange.
intoleranta imposibilitatea de a consuma produse alimentare sau de a lua medicamente fara a experimenta efecte adverse.
inulina un complex de zaharuri prezent in radacinile variilor plante si utilizat medical pentru a testa functiile rinichilor. Inulina este un polizahari basat pe fructoza.

 

 

L

laxativ despre alimente sau medicamente cu efect purgativ (care curata usor intestinele, facilitand aparitia scaunelor.)
levura ciuperca unicelulara ce produce fermentatia alcoolului.

 

 

M

metabolism Totalitatea proceselor complexe de sinteza, de asimilare (cu inmagazinare de energie), de degradare si de dezasimilare (insotita de eliberare de energie), pe care le sufera substantele dintr-un organism viu
microbiom totalitatea microorganismelor din corpul uman sau din anumite parti ale acestuia.
microbiota microbiom, totalitatea microorganismelor din corpul uman sau din anumite parti ale acestuia.
microflora intestinala totalitatea microorganismelor prezente in intestinul subtire si gros.
mucoasa colonica membrana care captuseste intestinul gros.

 

 

O

oligofructoza forma de fibre gasita in legume si alte plante, disponibila, de asemenea, ca supliment. Ea constituie hrana pentru bacteriile zaharolitice care traiesc in intestine. Mai mult, fiind o fibra solubila, aceasta este solubila in apa. Ca supliment alimentar, oligofructoza reuseste sa regleze tranzitul intestinal, sa creeze senzatia de satietate, sa reduca foamea SI sa scada aportul de calorii.

 

P

patogen producator de boli.
patologie ramura medicinei care studiaza natura si simptomele unei boli.
posologie parte a terapeuticii care studiaza indicatiile referitoare la dozele si modalitatile de administrare ale medicamentelor.
prebiotic substrat fermentabil ce contribuie la cresterea numarului de microorganisme benefice din organism. Ingredient alimentar nedigerabil care contribuie la cresterea numarului de microorganisme benefice din intestine.
probiotic microorganisme vii, care, administrate in cantitati adecvate confera un beneficiu sanatatii gazdei.
profilaxie totalitatea masurilor sanitare si medicale, care se iau pentru prevenirea bolilor.

 

 

T

tract gastrointestinal componenta anatomica a sistemului digestiv formata din stomac, intestin subtire si intestin gros.
tub digestiv componenta anatomica a sistemului digestiv (formata din cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros), la nivelul careia are loc digestia alimentelor.

 

 

[vertical-carousel-slider]
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop